14 березня 2012

Мій Шевченко

                         Фільм «Мій Шевченко»
 4 серія
        9 березня  в     нашому навчальному  закладі відбувся традиційний загальношкільний позакласний виховний захід «У сім’ї великій, вольній, новій…»,  присвячений творчості Т.Г. Шевченка.

      На виховному заході були присутні  учні 5-11 класів та педагоги школи-інтернату.
    Щоразу творчість Т.Г.Шевченка сприймаєш по-новому. Організатори та учасники заходу представили Тараса Шевченка як тонкого лірика, співця жіночої долі в поезії та живописі; митця, що безмежно любив свій рідний край, і так  прагнув  мати щасливу сім’ю. Епіграфом  вечора стали  життєстверджуючі слова Кобзаря:    
              …буде син, і буде мати,
            І будуть люде на землі.
       Під  час   виховного заходу було використано  мультимедійні  технології.      Учні-учасники свята познайомили глядачів  зі  складним шляхом становлення Тараса Григоровича як художника-портретиста, презентували репродукції живописних творів Т.Шевченка : жіночі та дитячі  портрети, виконані в різних техніках; українські пейзажі. В оформленні презентації на тему «В Україні» було використано аудіозапис пісні на слова Т.Шевченка
«Така її доля».     Танцювальний колектив школи-інтернату «Прем’єра» виконав танок «Чиста вода», який   передав    переживання  закоханої дівчини .
     Учень  7 класу Денисов Сергій та учениця 6 класу Дузенко Людмила інсценували зустріч Тараса - підлітка  з сусідською  дівчиною Оксаною Коваленко, яка була для Тараса  ясною зіронькою захмареного горем дитинства. А ось учень 10 класу Ященко Анатолій та учениця 9 класу Смоліна Олена  спробували відтворити  атмосферу роботи Тараса - юнака над портретом   дами  за наказом пана Енгельгардта.
         Протягом заходу  учні читали поезії Т. Шевченка автобіографічного характеру, а також поезії, у яких  Тарас Григорович    тонко та глибоко змалював  жіночу долю. 
       Доля дівчини,  жінки, матері завжди хвилювала Тараса Шевченка, він розкривав  її  й у живописі, і в поезії.   Мати з дитиною завжди була для Шевченка найсвітлішим образом, уособленням краси, ніжності й благородства.  
      Захід  було проведено завдяки згуртованості учнів-учасників заходу, які свідомо   поставилися до відповідальної місії нести слово Кобзаря, його думку новим поколінням.
      Сподіваємося, що захід спонукатиме  до подальшого вивчення творчості Т.Шевченка, надзвичайно актуальної в усі часи. Хочеться вірити, що  на нашій рідній землі завжди буде так, як мріяв  Кобзар :
            Врага не буде, супостата,
            А буде син, і буде мати,
            І будуть люде  на землі .